Skip to main content

Was jij je haar elke dag of behoor je tot de groep die zegt dat het schadelijk is voor die mooie lokken? Haren wassen doen we allemaal, vaak zonder erbij na te denken, maar in routine en haartypen verschillen we soms behoorlijk.

Maar dat de manier en frequentie waarop, en waarin, we wassen, invloed kan hebben op een goede of juist slechte haar dag, was ons niet bekend.

Welke shampoo?
Bij het kiezen van de juiste producten zul je eerst moeten bepalen welk haartype je hebt. Een methode daarvoor is een staartje te maken, en te kijken hoe dik de bos is die je in je handen hebt. De diameter ervan zegt of je fijn haar hebt of in de categorie medium of dik haar valt.

Fijn haar kun je het beste wassen met een product dat het haar niet zwaarder maakt, maar het juist meer kracht en volume geeft. Dit type haar bevat de helft minder aan proteïne dan dikke lokken, en vraagt daarmee om een andere samenstelling. Medium en dik haar hebben juist een shampoo nodig die flink hydrateert, waarmee het de grove structuur zachter maakt.

Hoe vaak?
De frequentie van wassen heeft veel te maken met je haar en schedel en verschilt echt per persoon, waardoor heel moeilijk een uniform advies gegeven kan worden. Een haarspecialist uit New York zegt dat bij veelvuldig wassen oxidatie plaatsvindt, waardoor de kleur van het haar kan veranderen. In dit kader adviseert hij mensen die hun haar kleuren, het dus zo weinig mogelijk te wassen.

Maar wassen na het sporten dan?
Tijdens het sporten transpireert je schedel en maakt het zout je haar schoon, zoals experts beweren. Waardoor afspoelen in warm water met een beetje conditioner, eigenlijk voldoende is. Wil je toch echt iets om je haar mee op te frissen? Probeer een, minder agressieve, ‘cleansing cream’, zoals die van Redken of Lanza, die het haar minder uitdrogen dan gewone shampoos.

Een goede shampoo
Mooi gezond haar begint bij een goede shampoo, die het haar voedt en niet afbreekt. Kies een professionele kappers shampoo (het liefst zonder siliconen), die het haar niet slap kunnen maken en uit kunnen drogen. Onze haarspecialisten adviseren shampoos zonder parabenen en sulfaten. Zo veel mogelijk puur natuur dus.

Was goed uit
Zorg dat je shampoo, maar ook conditioner, heel goed uitspoelt, zodat er geen resten van in je haar achterblijven. Bij mensen die klagen over een droge, gevoelige hoofdhuid zijn vaak te veel zeepresten achterbleven tijdens het wassen. Denk je dat je klaar bent? Spoel het dan nog een keer goed uit, om er zeker van te zijn dat alle zeep eruit is.

Stop met schrobben
Misschien uit ongeduld, misschien omdat we denken dat het dan sneller en beter gaat, maar veel mensen ‘schrobben’ de conditioner uit hun haar. Niet doen dus, laat de kraan haar gang gaan en zoek de natuurlijke weg. Met wrijven beschadig je het haar namelijk, waardoor het nut van de conditioner in een klap wegvalt.

In warm of koud water?
Gebruik warm water bij het wassen en koud water om de conditioner mee uit te spoelen.

1x of 2x wassen?
1x wassen is meer dan genoeg. Shampoo wast het haar schoon, maar droogt het haar vaak ook uit. Gebruik maar een klein beetje en was het zeep er grondig uit.

Shampoo voor de schedel, conditioner voor de punten
Shampoo is bedoeld om de hoofdhuid mee te wassen, de werking ervan is sterk genoeg om bij het uitwassen ook de uiteinden van je haar te bereiken. Conditioner is juist gemaakt voor de uiteinden van je haar, en masseer je dus niet in op je schedel, maar juist vanuit de punten van je haar, tot ergens halverwege.

Wissel van product
Zet twee soorten conditioner in de kast en wissel ze af in gebruik. Als haar te veel gewend raakt aan een en hetzelfde merk verliest het product aan werking. Hetzelfde geldt voor shampoo. Wissel dus geregeld voor een gezonde, volumineuze coupe.

Leave a Reply